فلزات در زندگی بشر کاربرد های فراوانی دارند. این محصولات در صورتی که در معرض رطوبت قرار بگیرند دچار آسیب شده و مقاومت خود را از دست می دهند. یکی از روش های بسیار اقتصادی برای افزایش مقاومت فلزات و جلوگیری از خرابی آن هاف گالوانیزه کردن است. این فرآیند به این معنا است که با استفاده از فلز روی که به صورت مذاب در آمده سطح فولاد را پوشش می دهند. به این ترتیب یک نوع عایق روی فولاد ایجاد می شود و از تماس هر نوع عامل مخرب به آن جلوگیری می کند. گالوانیزه کردن به دو روش سرد و گرم صورت می گیرد. اما میان این دو روش تفاوت هایی وجود دارد. در ادامه همراه ما باشید تا این تفاوت ها را مورد بررسی قرار دهیم:
انواع روش های گالوانیزه کردن
فلز روی از خاصیت حفاظت کاتدی بالایی برخوردار است، به همین علت برای گالوانیزه کردن از آن استفاده می شود. هر چه میزان ضخامت این فلز روی فولاد بیشتر باشد، مقاومت و دوام فلز نیز افزایش می یابد. همان طور که در بخش ابتدایی مقاله بیان شد گالوانیزه کردن به دو صورت سرد و گرم صورت می گیرد.
• گالوانیزه گرم
روش کار گالوانیزه گرم عبارت است از:
در این روش ابتدا قطعه فولادی مورد نظر را از هرگونه آلودگی پاک می کنند. وجود هر نوع آلودگی لکه و خوردگی روی فولاد، فرآیند گالوانیزه کردن را دچار مشکل می کند.
سپس فلز روی را که تحت حرارت بالا به شکل مذاب درآمده درون یک وان قرار می دهند.
در مرحله بعد قطعه فولادی آماده شده را درون ماده مذاب وارد کرده و به روی آغشته می سازند.
پس از این مرحله قطعه فولادی را خشک کرده و در موارد مختلف به کار می گیرند. به طور مثال برای تهیه انواع توری گابیون و توری لوزی از فولاد گالوانیزه شده استفاده می شود.
گالوانیزه سرد از دیگر روش های گالوانیزه کردن است که با سایر روش ها تفاوت دارد.
• گالوانیزه سرد
در این شیوه گالوانیزه کردن از روی غنی شده استفاده می کنند.
در این فرآیند از اسپری، پیستوله یا قلمو برای پوشاندن سطح فولاد به روی غنی شده کمک می گیرند.
برای شروع گالوانیزه سرد نیز قبل از هرگونه اقدامی برای کار، بهتر است سطح فولاد از هرگونه آلودگی و خوردگی پاک شود.
گالوانیزه کردن به روش سرد در مقایسه با روش گرم بسیار آسان تر بوده و در مدت زمان کوتاه تری انجام می شود. به طور کلی از فولاد گالوانیزه شده در موارد مختلفی استفاده می شود. به عنوان مثال برای تولید لوازم خانگی نظیر آبگرمکن، یخچال و ماشین لباسشویی از ورق گالوانیزه شده سرد استفاده می کنند.
تفاوت گالوانیزه سرد و گرم
حالا که با گالوانیزه سرد و گرم آشنا شدید قطعاً این سوال برای شما ایجاد می شود که تفاوت گالوانیزه سرد و گرم در چیست؟ این تفاوت ها شامل موارد زیر می شود:
یکی از مهم ترین تفاوت های گالوانیزه سرد و گرم میزان مقاومت فولاد در این دو شیوه است. طبق نتایج و اطلاعات به دست آمده فولادی که به روش گرم گالوانیزه می شود، از استحکام و مقاومت بسیار بالاتری در مقایسه با فولاد گالوانیزه شده به روش سرد برخوردار است.
از دیگر تفاوت های گالوانیزه سرد و گرم می توان به ظاهر نهایی فولاد اشاره کرد. به این صورت که فولاد گالوانیزه شده به روش سرد در انتهای کار ظاهری براق و درخشان دارد. این در حالی است که فولاد گالوانیزه شده به روش گرم در انتهای کار کاملاً مات و کدر می شود. بنابراین حتی با مشاهده ظاهر فولاد می توان نسبت به نحوه گالوانیزه کردن آن آگاهی پیدا کرد.
در روش گالوانیزه کردن به صورت گرم لایه ضخیم تری از روی سطح فولاد مورد نظر را پوشش می دهد. به این ترتیب مقاومت و دوام فولاد در برابر هر نوع آسیبی بسیار بیشتر می شود.
این در حالی است که در روش گالوانیزاسیون سرد لایه ای نازک از روی غنی شده سطح فولاد را پوشش می دهد. بنابراین محصولاتی که طی این فرایند حاصل می شوند دوام و عمر کمتری دارند.
از دیگر تفاوت های گالوانیزه سرد و گرم می توان به مدت زمان فرایند اشاره کرد. در روش گرم، فولاد برای خشک شدن به مدت زمان بیشتری احتیاج دارد؛ چرا که لایه ضخیمی از روی سطح آن را پوشش داده است. در حالی که در روش گالوانیزه سرد در مدت زمان کوتاه تری فولاد گالوانیزه شده آماده می گردد.
گالوانیزه سرد و گرم چه مزایای دارند؟
یکی از متداول ترین سوالاتی که ذهن مخاطب را به خود درگیر می کند این است که گالوانیزه کردن چه مزیت هایی دارد؟ در این بخش به معرفی مزیت های گالوانیزه سرد و گرم می پردازیم و به این شکل پاسخ این سوال را بیان می کنیم.
• همان طور که می دانید فولاد نقش مهمی در زندگی انسان ها دارد. در ساختمان سازی، تولید انواع لوازم خانگی خودروها، توری گابیون، توری لوزی و غیره از انواع فولاد استفاده می شود.
• این محصولات اگر در معرض هرگونه رطوبت قرار بگیرند با اکسیژن موجود در هوا واکنش داده و دچار خوردگی و زنگ زدگی می شوند. این فرایند به طور چشمگیری کیفیت و مقاومت فولاد را کاهش داده و در مواردی سبب ایجاد خسارات جبران ناپذیر می شود.
• با توجه به این موضوع، با استفاده از عایقی از روی سطح فولاد را پوشش می دهند تا به این صورت مقاومت آن را افزایش دهند. بنابراین یکی از مهمترین مزیت های گالوانیزه سرد و گرم افزایش عمر و دوام فولاد است.
• فولاد گالوانیزه شده از انعطاف پذیری بسیار بالایی برخوردار است و شکنندگی کمتری دارد. افزایش عمر فولاد و انواع فلزات در برابر ضربات مکانیکی از دیگر مزیت های گالوانیزه سرد و گرم به شمار می رود.
• علاوه بر موارد بیان شده گالوانیزه سرد و گرم در مقایسه با پوشش ضد زنگ هزینه های پایین تری را در پی دارد.
انواع توری گابیون، توری لوزی و فولاد گالوانیزه شده توسط مراکز فروش مختلف در بازار عرضه می شوند. همچنین امکان خرید این محصولات به صورت غیر حضوری و اینترنتی نیز فراهم است. در صورتی که قصد خرید دارید برای اطمینان از کیفیت محصول به سایت ها و فروشگاه های معتبر و با سابقه مراجعه کنید.
همچنین بخوانید که: نحوه تولید توری مش جوشی
سخن پایانی
در این مقاله به فرایند گالوانیزه کردن پرداختیم. همچنین مراحل گالوانیزه سرد و گرم را به طور مختصر بیان نمودیم. گالوانیزه کردن در واقع ایجاد یک نوع پوشش و عایق بر روی انواع فولاد و فلزات است. به کمک این فرایند فولاد عمر، دوام و استحکام بالاتری پیدا می کنند و در اثر تماس با هرگونه عوامل مخرب محیطی مقاومت بالاتری از خود نشان می دهند.
بدون دیدگاه